Κάλως ήρθατε!

 

Καλλυντικά είναι τα σκευάσματα που προορίζονται για καθαρισμό, ενυδάτωση και προστασία του δέρματος, διατηρώντας το σε καλή κατάσταση. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι παρασκεύαζαν καλλυντικά προϊόντα με υλικά από την φύση καθόσον δέν υπήρχαν οι πρώτες ύλες που υπάρχουν σήμερα.

Τα καλλυντικά περιέχουν συστατικά ενεργά και ανενεργά. Τα ενεργά είναι αυτά που ωφελούν το δέρμα πχ. για ενυδάτωση, θρέψη, αντιγήρανση, εξισορρόπιση λιπαρότητος, κατά της ακμής κλπ. Τα ανενεργά είναι έκδοχα δηλ. βοηθητικές ουσίες, συντηρητικές ή μαλακτικές που πολλές φορές δέν ωφελούν το δέρμα αλλά το βλάπτουν. Προκαλούν ερεθισμούς, αλλεργίες, φωτοευαισθησία, ακμή, ερεθισμό στα μάτια, αφυδάτωση, πρόωρη γήρανση του δέρματος,  καθώς και καρκινογεννέσεις. Παράδειγμα η βαζελίνη, η οποία είναι παράγωγο του πετρελαίου, ενώ θεωρείται  μαλακτική έχει αποδειχθεί ότι  προκαλεί φωτοευαισθησία, αφήνει στην επιδερμίδα ένα λεπτό στρώμα που φράσσει τους πόρους και εμποδίζει την άδηλο αναπνοή του δέρματος. Επίσης δεν επιτρέπει στο  δέρμα να απορροφά νερό και να  διώχνει τις τοξίνες,οδηγώντας το  σιγά-σιγά σε πρόωρη γήρανση. Αλλες ανενεργές ουσίες είναι το παραφινέλαιο (mineral oil), η σιλικόνη, οι παραβένες (parabens) και  τα πετροχημικά.

Τα φυσικά  καλλυντικά δέν περιέχουν ανενεργές ουσίες  με αποτέλεσμα την  μεγαλύτερη δράση και ωφέλεια. Διαχωρίζονται από τα φυτικά, γιατί τα φυτικά γίνονται κυρίως από φυτά και βότανα που μπορεί να είναι βεβαρυμένα με φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες που μεταφέρονται μέσω των καλλυντικών στο δέρμα και στον οργανισμό.

Τα καλλυντικά πρέπει να τα επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματός μας και όχι μόνο σύμφωνα με την ηλικία μας. Τούτο γιατί ο τρόπος ζωής μας, το άγχος, οι παθήσεις του οργανισμού αλλά και το περιβάλλον (ηλιακή ακτινοβολία, ρύπανση κλπ.) επηρεάζουν το δέρμα ώστε πολλές φορές να δείχνει  ότι ειναι διαφορετικής ηλικίας από την πραγματική. Ενα καλλυντικό που οφελεί μιά φίλη μας εμάς μπορεί να μας βλάψει. Γιατί για ένα υγιές και όμορφο δέρμα είναι απαραίτητη η καθημερινή συστηματική περιποίηση με τα κατάλληλα προιόντα!